Allergén információ

Az allergén anyagok olyan fehérjék, amelyek az arra érzékeny emberekben allergiás reakciót, intoleranciát váltanak ki. Ezek okozhatnak enyhe kellemetlenségeket (orrfolyás, tüsszögés, szem viszketés), de súlyos esetben anafilaxiás sokk is kialakulhat, ami orvosi beavatkozás nélkül halálhoz is vezethet.

Napjainkban világszerte egyre emelkedik azon Fogyasztók száma, akiket ez valamilyen formában érint.

Az 1196/2011/EU rendelet megköveteli az élelmiszer előállításánál felhasznált anyagokban, technológiai segédanyagokban található, allergiát vagy intoleranciát okozó összetevők egyértelmű jelölését, kiemelését a termék csomagolásán, amely a késztermékben még jelen van, akár megváltozott formában is.

14 ismert allergén

Glutén és az abból készült termékek

Szezámmag és az abból készült termékek

Diófélék és az abból készült termékek

Rákfélék és az abból készült termékek

Tojás és az abból készült termékek

Hal és az abból készült termékek

Mustár és az abból készült termékek

Tej és az abból készült termékek

Zeller és az abból készült termékek

Földimogyoró és az abból készült termékek

Szójabab és az abból készült termékek

Puhatestűek és az abból készült termékek

Csillagfürt és az abból készült termékek

Kén-dioxid és SO2 -ben kifejezett szulfitok

A Ceres ZRt. is kiemelt hangsúlyt fektet a Fogyasztók teljeskörű tájékoztatására. Termékeink jellegéből adódóan a glutén, mint allergén minden esetben jelen van.

Szándékosan jelen lehetnek: szezámmag, tej, dió, tojás. Szóját ugyan nem használunk az üzemben, de a felhasznált anyagok jelentős része tartalmaz, ami a fogyasztók biztonsága érdekében jelölve van a csomagoláson.